9. lokakuuta 2016

Hallitus tutuksi: esittelyssä rahastonhoitaja

Tällä kertaa hallitus tutuksi -sarjassa tutustutaan rahastonhoitajan pestiin. Siitä meillä TOY:ssa vastaa Marianna Metsälampi. :)

Heipparallaa!

Olen Marianna Metsälampi, teatteri-ilmaisun ohjaaja -opiskelija nyt toista vuotta ja TOY ry:n rahastonhoitaja. Jos nyt kerron ihan rehellisen tarinan, miten tähän rahurihommaan päädyin, minulle soitettiin syyskokouksesta (missä hallitus valitaan) ja kysyttiin lähdenkö mukaan toimintaan. Sibelius-lukiossa olin oppilaskuntamme rahastonhoitaja ja viimevuoden varapuheenjohtaja Oskari Pirttimaa toimi silloin Sibiksen okh:n puheenjohtana. Oskarin kanssa olin jutellut mahdollisista intresseistäni lähteä hallitustoimintaan mukaan ja kun en kokoukseen päässyt, uusi hallitus soitteli minut mukaan toimintaan laittaessani kypärää päähän Linnankadulla. Osasin arvata, että nakki rahojen pyörittelyyn tulisi minulle ja näin sitten kävikin. 

Lukioaikoihin verrattuna hommani on nyt hyvin erilaista. Ensinnäkin lukiossa oma-kehittelemäni vihkokirjanpitojärjestelmä (aikaisempaa kirjanpitoa ei ollut, tai ainakaan se ei koskaan päätynyt minulle) on muuttunut kirjanpito-ohjelmaan, tulo- ja menoarvioihin ja laskujen lähettelyyn ja maksamiseen. Rahaliikennekin on yllättävän vilkasta, jäsenmaksut syksyisin, sen perään haalarimaksut (molempiin suuntiin, tilaajilta ja sponsoreilta meille ja meiltä eteenpäin ), tapahtumien järjestämiseen menevät rahat ja niistä saatavat tuotot, hallintoon ja tilinkäyttöön liittyvät kustannukset yms yms. Nämä kaikki sitten kirjataan erikseen ylös ja kuitit talletetaan ja toivotaan hartaasti, että ei olla mokailtu tulo- ja menosarakkeen kohdalla ihanassa Tappio-kirjanpidossamme (jota ei muuten kaikille tietokoneille saa, vaikka näppärä muuten onkin). 


TOYn toiminta on yhdistyslaissa määritelty voittoa tavoittelemattomaksi, joten kaikki jäsenemme voivat luottaa meidän rahojemme toimivan juuri Taideakatemialaisten hyväksi! Kaikista kuluista päätetään kokouksissa ja rahastonhoitaja toimii yhteisten päätösten mukaisesti. Saamamme tuotot, sponsoroinnit ja tuet menevät siis kaikki toimintamme ja tapahtumiemme järjestämiseen ja parantamiseen. Mitä enemmän rahaa saamme, sitä enemmän hienoja juttuja pystymme järjestämään (ja opiskelijoille halvemmalla). 

Tässä hommassa olen kuumotellut kyllä hyvin paljon, pakko sanoa. Vastuu rahojen käytöstä tuntuu hurjalta, etenkin kun ne eivät ole omia tuhlailla miten huvittaa. Onneksi olen saanut paljon apua ja hyvät ohjeet edelliseltä rahastonhoitajaltamme Pauliina Kuikalta (iso kiitos!!) ja jo viime vuonna hallituksessa olleet nykyiset jäsenet ovat tosi iso apu! Tämä työ on opettanut hurjasti ja pistää ajattelemaan vähän pidemmällekin kuin vain seuraavan kuun menoja. Herättää kyllä siihen kuinka paljon asioita on otettava huomioon, kun työskennellään virallisen kaavan mukaan. Puhutut sopimukset eivät ole riittäviä ja kaikki pitää olla ylhäällä, sovittu ja suunniteltu. 

Terkkuja ihmeparantuneen tietokoneen ääreltä ja muistakaa hymyillä! :)